Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan | De Heraut

Jubileumfeest met Robert Smits

Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan

Lansingerland – Robert Smits heeft weer voet op Bleiswijkse grond gezet om samen met een groot aantal bekenden stil te staan bij het 30-jarig bestaan van de Stichting Help mij Leven. De stichting maakt het voor hem al die jaren al mede mogelijk om zijn werk voor de straatkinderen in Rio en omgeving voort te zetten.

Trees Borkus-Henskens

“We hebben nog niet eerder een feest gevierd hier in Nederland. Tijdens dit jubileum willen we iedereen bedanken en alle mensen weer ontmoeten die zich ooit voor de stichting en voor het werk van Robert hebben ingezet of dat nog steeds doen,” aldus voorzitter van de stichting Marieke Oostenbrink. “We zijn momenteel foto’s aan het verzamelen van de ruim 900 mensen die vanuit Nederland bij ons in Brazilië zijn geweest en van een groot aantal hebben we inmiddels bericht gekregen dat ze naar het feest toe komen. We denken dat het een grote reünie gaat worden,” is de verwachting van Robert.

Eerste groep

In 1988 werd de Stichting Help mij Leven opgericht door vijf Bleiswijkers: Wim Roders, Jan van Rijn, Jan Krajenbrink, Paul van Delft en Marieke Oostenbrink. Een jaar later volgde de oprichting van de Stichting Remer in Brazilië. Er bleek grote behoefte aan opvang van straatkinderen in Rio; de eerste locatie kon worden geopend voor twaalf kinderen, maar bevond zich midden in de stad en dat was – zo bleek al snel – niet de ideale plek voor de kinderen. Robert en zijn medewerkers gingen op zoek naar een plek buiten de stad en vonden die in het dorp Pequeri, 180 kilometer buiten Rio.
De eerste groep vrijwilligers ging in 1993 vanuit heel Lansingerland (toen nog 3B-Hoek) naar Brazilië om een eerste huis te bouwen en een kippenschuur. De groep zette het op, waarna de mensen in Brazilië het verder zelf afmaakten. Elk jaar gingen jongeren er heen om verder te bouwen. Met als resultaat dat er in 2001 acht woonhuizen stonden. Ina en Len Dijkshoorn waren de initiatiefnemers om iets voor Bleiswijker Robert te gaan doen. Het werd een jaarlijks bouwfeest van allemaal jongeren die de handen uit de mouwen wilden steken. Voor hun ‘werkproject’ bij Robert meldden ze zich aan bij World Servants. Nog steeds gaat elk jaar een groep vrijwilligers naar Rio en de boerderij (in Pequeri) om werkzaamheden te verrichten.

Bijzonder

Voor Braziliaanse begrippen is het heel bijzonder dat de organisatie al zo lang bestaat. “Dat heeft alles met betrouwbaarheid te maken; waar geld voor wordt gegeven wordt ook aan dat doel besteed,” vertelt Robert. Maar de zorgen zijn er in de loop van de jaren niet minder om geworden. “Rio wordt steeds gewelddadiger met veel corruptie en diefstal. Gelukkig is het op de boerderij Sitio Shalom in Pequeri rustig. Daar zijn we blij mee, want woonden daar voorheen veel straatkinderen, tegenwoordig komen er ook veel zwaar beschadigde kinderen naar toe. Dit houdt tevens in dat er op een groep van acht kinderen per huis geen één maar twee begeleiders zijn gekomen. De kinderen gaan allemaal naar school en de meesten krijgen daardoor een beter leven. Van de 260 kinderen die hier vanaf 1993 woonden gaat het met 220 kinderen goed en daar zijn we dankbaar voor.”
Naast de boerderij zijn Robert en zijn medewerkers in vier krottenwijken van Rio actief met sport-, informatica- en bijlessen plus culturele activiteiten aan ruim 800 kinderen in de leeftijd tussen de 5 en 18 jaar. In eigen gebouwen; op de Sparta Club komen dagelijks 300 kinderen, bij Pedra Lisa 100 om te sporten, bij Salgueiro 100 voor informaticalessen en bij Antares tussen de 300 en 400 kinderen voor sport- en bijles en voor culturele activiteiten. Ze kunnen er terecht van maandag tot en met vrijdag en op zaterdag voor toernooien.

Jubileumfeest

Het jubileumfeest vindt plaats op zaterdagavond 24 november aanstaande in Open Hof aan de Dorpsstraat 50 te Bleiswijk. “Een feest van dankbaarheid met elkaar. Dat we tienduizenden kinderen hebben kunnen helpen dankzij al die vrijwilligers en sponsoren!”
Belangstellenden kunnen zich nog per email aanmelden voor het feest via marijke@helpmijleven.org.

 

Bron: www.herautonline.nl/?p=74005

Dit bericht is een kopie van “De Heraut”. Hiervoor hebben wij toestemming gekregen.

Redactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: