Wat REMER doet in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een stad van uitersten. Kustwijken zoals Leblon en Ipanema worden bewoond door de rijke elite en de gegoede middenklasse. Maar als je tussen de luxe appartementencomplexen door kijkt, kun je de sloppenwijken (favela’s) zien liggen. In deze favela’s wonen de armste mensen van de stad, veelal in kleine terracottakleurige huisjes die als blokkendozen tegen de vele heuvels (morros) van Rio zijn gebouwd.

Armoede en uitzichtloosheid leiden ertoe dat veel favelajongeren hun heil zoeken in de drugshandel. In een groot deel van de favela’s maken drugsbendes de dienst uit. De drugshandel gaat gepaard met veel geweld. Schietpartijen tussen drugsbendes en de politie – of tussen rivaliserende bendes onderling – zijn aan de orde van de dag. In de praktijk zijn veel favela’s ‘no-go areas’. Onder deze gevaarlijke omstandigheden probeert onze partnerorganisatie REMER de kinderen in drie favela’s te helpen.

REMER in favela Faz Quem Quer

Faz Quem Quer is een favela in de noordzone van Rio de Janeiro. Net als in veel andere favela’s in Rio maakt een drugsbende er de dienst uit. REMER biedt kinderen in Faz Quem Quer een alternatief voor de wereld van drugshandel en geweld. In samenwerking met een plaatselijke kerk en met de wijkraad heeft REMER begin 2019 een voetbalschooltje opgericht in de wijk. Een Braziliaans schooltje, uiteraard, maar wel eentje met een Nederlandse tongval: Escolinha Feyenoord.

Er voetballen inmiddels vele tientallen kinderen bij Escolinha Feyenoord, in verschillende leeftijdsgroepen en meerdere keren per week. Sinds begin 2020 is er namens REMER ook een maatschappelijk werkster actief in Faz Quem Quer. Zij inventariseert de problemen waar kinderen én hun ouders mee worstelen en probeert samen met hen oplossingen daarvoor te vinden.

Door de wijkbewoners is Escolinha Feyenoord met open armen ontvangen. Escolinha Feyenoord is een oase van vrolijke sportiviteit voor kinderen die opgroeien in een gewelddadige omgeving. De kinderen die voetballen bij Escolinha Feyenoord zijn zelfs uitgerust met echte Feyenoord-shirts. Zo is er dus in hartje Rio de Janeiro een beetje ‘rood-wit’ te vinden!

REMER in favela Morro da Providência

Morro da Providência is de oudste favela van Rio de Janeiro. Deze beruchte wijk ligt op steenworp afstand van Central do Brasil, het enorme treinstation van Rio in het centrum van de stad. In 1987 heeft Robert Smits hier met team van REMER een sportclub opgericht: Sparta. Door de jaren heen is sportclub Sparta echt een begrip geworden in de wijk. Voor REMER is sport is een doel, maar ook een middel. De kinderen genieten, doen positieve ervaringen op en kunnen de armoede en het geweld even vergeten. Met sportclub Sparta wil REMER tevens een signaal afgeven aan de kinderen in de wijk: jullie staan er niet alleen voor.

REMER in favela Antares

Waar Morro da Providência in het centrum ligt, bevindt favela Antares zich aan de uiterste rand van Rio’s westzone. In Antares is geen ‘gewone’ drugsbende meer actief. Sinds eind 2018, na wekenlange gevechten, heeft een gewapende militie het voor het zeggen in deze wijk. Overheidsvoorzieningen en -gezag ontbreken in het afgelegen Antares grotendeels: de straatarme wijkbewoners zijn voornamelijk op zichzelf aangewezen.

In 2013 is het REMER-project in Antares van start gegaan. Ook toen was sport het vertrekpunt: net als in Morro da Providência heeft REMER in Antares een sportclub opgericht (Samara Esporte Clube) en een sportveld laten aanleggen. Toen bleek dat het sportproject enorm aansloeg – bijna 200 kinderen voetballen inmiddels bij de sportclub – heeft REMER ook in Antares een schooltje gebouwd: Universo Cultural Antares. Begin 2015 opende dit schooltje zijn deuren.

Als klap op de vuurpijl heeft REMER in 2016 met behulp van een succesvolle Nederlandse ondernemer een gebouw tegenover het schooltje kunnen kopen. Het nieuwe gebouw kreeg de naam Uni-Jovem REMER en wordt als jeugdcentrum gebruikt. Uni-Jovem REMER beslaat een kantoorruimte, een opslagruimte voor de duizenden lunches die REMER maandelijks uitdeelt en een grote recreatieruimte met allerlei spellen (zoals tafeltennis, tafelvoetbal en schaken).

Het sportveld, het schooltje en het jeugdcentrum liggen naast dan wel tegenover elkaar. Hierdoor is in het hart van favela Antares een plek ontstaan waar kinderen én volwassen wijkbewoners graag komen en zich veilig voelen.

%d bloggers liken dit: