Over de kinderen – Mikael

In juni 2016 arriveerde er een jongetje met mooie, opvallend zwarte ogen op Sítio Shalom, de woonboerderij van REMER in Pequeri. Zijn naam: Mikael Augusto Gregório. De rechtbank had geoordeeld dat Mikael op de sítio geplaatst mocht worden. Toen de medewerkers van REMER hem voor het eerst zagen, zat hij op schoot van de mevrouw van de kinderbescherming. Er was geen familie. Hij zag eruit als een baby, maar eigenlijk was hij al bijna drie jaar! Het was duidelijk dat Mikael het slachtoffer was van ernstige verwaarlozing, wat voor zijn gezondheid levensbedreigend was. Op het moment dat hij binnenkwam, woog hij ongeveer 7 kilo en zat hij onder de schaafwonden. Hij kon niet lopen en niet zien en leed aan ernstige ondervoeding. De doktoren hadden gezegd dat Mikael niet ouder zou worden dan 4 jaar.

Mikael heeft een neurologische stoornis die chronische neuropathie heet. En hij heeft een quadriplegische hersenverlamming: een ernstige motorische aandoening. Mikaels benen zijn verlamd, hij heeft problemen met zijn coördinatie en hij is spastisch. Mikael krijgt zijn voeding door middel van sondevoeding via zijn buik. Ook heeft hij epilepsie, die onder controle wordt gehouden met behulp van medicijnen. Daarnaast krijgt Mikael twee keer per dag zuurstof toegediend. Het team van REMER heeft gezocht naar een passende behandeling, om zo de beste leefomstandigheden te bieden aan deze kleine krijger. Er werden verpleegsters ingehuurd om Mikael 24 uur per dag, 7 dagen per week te helpen, aangezien er in dit ernstige geval gespecialiseerde zorg nodig was.

Inmiddels zijn we meer dan 5 jaar verder. Mikael is nu 7 jaar oud. Omdat hij haast ondragelijke pijn aan zijn been had, heeft Mikael in 2021 een zeer zware operatie ondergaan. Deze ingreep is geslaagd! Naar omstandigheden gaat het nu heel goed met Mikael. Ondanks zijn kwetsbare gezondheid geniet de kleine jongen van het leven, omringd door de medewerkers van REMER die hem vol liefde verzorgen. Op Sítio Shalom doet iedereen zijn best om het leven van dit speciale kind elke dag de moeite waard te maken!

%d bloggers liken dit: