Nieuws

Nieuws

Algemeen nieuws

Sfeerimpressie jubileumfeest

Video’s

Volg ook ons YouTube kanaal!

 

Foto’s

Algemeen nieuws

Drukbezocht jubileumfeest stichting Help Mij Leven

Welzijnswerk Bleiswijker in Rio de Janeiro oogst waardering

Bleiswijk In De Open Hof, kerkgebouw van de Bleiswijkse PKN-gemeente, was het afgelopen zaterdagavond ongewoon druk. Zo’n tweehonderd aanwezigen vierden daar het dertigjarig jubileum van stichting Help Mij Leven.

Stichting Help Mij Leven werd in 1988 opgericht om het welzijnswerk van Robert Smits in Brazilië te ondersteunen. In de meest gewelddadige krottenwijken (favela’s) van Rio de Janeiro spant Smits zich sinds halverwege de jaren tachtig in om kansarme kinderen via sport en educatie zicht te bieden op een toekomst zonder geweld, drugscriminaliteit en armoede.

Heuglijk feit met een zwart randje

Het jubileumfeest, dat gesponsord werd door de plaatselijke Jumbo-supermarkt, kon rekenen op grote belangstelling. De feestelijk aangeklede kerkzaal vormde het decor voor toespraken, live muziek en vooral veel gezelligheid. Maar zoals Marieke Oostenbrink, voorzitter van het stichtingsbestuur, tijdens haar openingswoord opmerkte, is het dertigjarig bestaan van Help Mij Leven een heuglijk feit met een zwart randje. Dat de hulp van de stichting anno 2018 nog altijd nodig is, betekent namelijk ook dat de perspectieven voor kinderen in Braziliaanse achterstandswijken onveranderd slecht zijn.

Adoratie voor Feyenoord

Toch overheersten zaterdagavond vooral dankbaarheid en feestelijkheid. Schrijver en journalist Michel van Egmond memoreerde vol waardering zijn ervaringen met Smits in Rio de Janeiro. Dat deed Van Egmond overigens niet zonder gevoel voor humor. In geuren en kleuren schetste hij een kant van Smits – geboren in Rotterdam en opgegroeid in Bleiswijk – die veel aanwezigen waarschijnlijk minder goed kenden: Smits’ adoratie voor Feyenoord, door Van Egmond gekscherend omschreven als “voetbalfundamentalisme.”

Bolsonaro als president

Smits zelf was voor de gelegenheid vanuit Brazilië overgekomen naar Nederland. In een even ontwapenend als indrukwekkend betoog schetste hij hoeveel het werk van stichting Help Mij Leven in de afgelopen decennia heeft betekend en waarom de hulp vanuit Nederland zo hard nodig blijft. Daarbij merkte Smits op dat het welzijnswerk in de favela’s mogelijk nog uitdagender zal worden, nu de ultrarechtse Jair Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen heeft.

Dat ene kind – daar doe je het voor

Toch blijft Smits gemotiveerd: “Je weet dat van de tien kinderen die je probeert te helpen, misschien wel de helft binnen een paar jaar dood zal zijn. En dan zijn er nog een paar die met de noorderzon vertrekken en die je voorgoed uit het oog verliest. Maar dat ene kind dat erin slaagt om een normaal leven op te bouwen, zonder in de drugshandel te belanden – dáár doe je het voor.”

Persbericht

Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan | De…

Jubileumfeest met Robert Smits

Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan

Lansingerland – Robert Smits heeft weer voet op Bleiswijkse grond gezet om samen met een groot aantal bekenden stil te staan bij het 30-jarig bestaan van de Stichting Help mij Leven. De stichting maakt het voor hem al die jaren al mede mogelijk om zijn werk voor de straatkinderen in Rio en omgeving voort te zetten.

Trees Borkus-Henskens

“We hebben nog niet eerder een feest gevierd hier in Nederland. Tijdens dit jubileum willen we iedereen bedanken en alle mensen weer ontmoeten die zich ooit voor de stichting en voor het werk van Robert hebben ingezet of dat nog steeds doen,” aldus voorzitter van de stichting Marieke Oostenbrink. “We zijn momenteel foto’s aan het verzamelen van de ruim 900 mensen die vanuit Nederland bij ons in Brazilië zijn geweest en van een groot aantal hebben we inmiddels bericht gekregen dat ze naar het feest toe komen. We denken dat het een grote reünie gaat worden,” is de verwachting van Robert.

Eerste groep

In 1988 werd de Stichting Help mij Leven opgericht door vijf Bleiswijkers: Wim Roders, Jan van Rijn, Jan Krajenbrink, Paul van Delft en Marieke Oostenbrink. Een jaar later volgde de oprichting van de Stichting Remer in Brazilië. Er bleek grote behoefte aan opvang van straatkinderen in Rio; de eerste locatie kon worden geopend voor twaalf kinderen, maar bevond zich midden in de stad en dat was – zo bleek al snel – niet de ideale plek voor de kinderen. Robert en zijn medewerkers gingen op zoek naar een plek buiten de stad en vonden die in het dorp Pequeri, 180 kilometer buiten Rio.
De eerste groep vrijwilligers ging in 1993 vanuit heel Lansingerland (toen nog 3B-Hoek) naar Brazilië om een eerste huis te bouwen en een kippenschuur. De groep zette het op, waarna de mensen in Brazilië het verder zelf afmaakten. Elk jaar gingen jongeren er heen om verder te bouwen. Met als resultaat dat er in 2001 acht woonhuizen stonden. Ina en Len Dijkshoorn waren de initiatiefnemers om iets voor Bleiswijker Robert te gaan doen. Het werd een jaarlijks bouwfeest van allemaal jongeren die de handen uit de mouwen wilden steken. Voor hun ‘werkproject’ bij Robert meldden ze zich aan bij World Servants. Nog steeds gaat elk jaar een groep vrijwilligers naar Rio en de boerderij (in Pequeri) om werkzaamheden te verrichten.

Bijzonder

Voor Braziliaanse begrippen is het heel bijzonder dat de organisatie al zo lang bestaat. “Dat heeft alles met betrouwbaarheid te maken; waar geld voor wordt gegeven wordt ook aan dat doel besteed,” vertelt Robert. Maar de zorgen zijn er in de loop van de jaren niet minder om geworden. “Rio wordt steeds gewelddadiger met veel corruptie en diefstal. Gelukkig is het op de boerderij Sitio Shalom in Pequeri rustig. Daar zijn we blij mee, want woonden daar voorheen veel straatkinderen, tegenwoordig komen er ook veel zwaar beschadigde kinderen naar toe. Dit houdt tevens in dat er op een groep van acht kinderen per huis geen één maar twee begeleiders zijn gekomen. De kinderen gaan allemaal naar school en de meesten krijgen daardoor een beter leven. Van de 260 kinderen die hier vanaf 1993 woonden gaat het met 220 kinderen goed en daar zijn we dankbaar voor.”
Naast de boerderij zijn Robert en zijn medewerkers in vier krottenwijken van Rio actief met sport-, informatica- en bijlessen plus culturele activiteiten aan ruim 800 kinderen in de leeftijd tussen de 5 en 18 jaar. In eigen gebouwen; op de Sparta Club komen dagelijks 300 kinderen, bij Pedra Lisa 100 om te sporten, bij Salgueiro 100 voor informaticalessen en bij Antares tussen de 300 en 400 kinderen voor sport- en bijles en voor culturele activiteiten. Ze kunnen er terecht van maandag tot en met vrijdag en op zaterdag voor toernooien.

Jubileumfeest

Het jubileumfeest vindt plaats op zaterdagavond 24 november aanstaande in Open Hof aan de Dorpsstraat 50 te Bleiswijk. “Een feest van dankbaarheid met elkaar. Dat we tienduizenden kinderen hebben kunnen helpen dankzij al die vrijwilligers en sponsoren!”
Belangstellenden kunnen zich nog per email aanmelden voor het feest via marijke@helpmijleven.org.

 

Bron: www.herautonline.nl/?p=74005

Dit bericht is een kopie van “De Heraut”. Hiervoor hebben wij toestemming gekregen.

Acties

Brasil Brave Challenge

Vanaf gister 27 september 2018 is de BBChallenge, of terwijl de Brasil Brave Challenge begonnen. Tijdens deze challenge gaan 5 mannen door de bergen van Brazilië fietsen en hopen ze hiermee een mooi bedrag op te halen voor Stichting REMER in Brazilië. Meer info over deze challenge is te vinden op de website van BBChallenge. Het leuke van deze challenge is, is dat onze penning meester Roeland Overkamp hieraan mee doet. Ook kan je hem steunen. Dit kan via de website van bbchallenge.

Media

Hieronder is nog een leuke video te vinden over de voorbereidingen.

 

Ook heeft BBChallenge nog een instagram account. Vergeet deze niet te volgen!

https://www.instagram.com/brasilbravechallenge/

 

Vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers in Brazilië

 

Een paar dagen geleden zijn ze aangekomen in Brazilië: een enthousiaste groep Nederlandse vrijwilligers die de komende weken in Rio de Janeiro en Pequeri het werk van REMER gaat ondersteunen!

Wat staat er op de agenda? Klein onderhoud doen aan de gebouwen van REMER in Rio, waaronder het leggen van een tegelvloer en verven. Daarna gaat de vrijwilligers door naar Sitio Shalom in Pequeri, waar zij ‘huisje 5’ een grote opknapbeurt gaan geven en vooral ook leuke activiteiten met de kinderen ondernemen.

Als stichting zijn we enorm blij met dit prachtige initiatief! We wensen alle vrijwilligers een succesvolle en heel fijne tijd toe in Brazilië!

Foto’s

Kleine updates

Maandelijkse donatie actief

Via onze website kun je heel eenvoudig online doneren. Wanneer je een donatie doet, dan wil je natuurlijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Bij het ontwikkelen van deze website hebben we er daarom voor gezorgd dat onze website een beveiligde communicatie heeft met de server.

Dit hebben wij gedaan door een zogenaamd SSL certificaat te installeren. Dit certificaat zorgt ervoor dat er boven in de URL balk HTTPS met een groen slotje komt te staan. Dit geeft aan dat alle communicatie echt veilig is. Dit is dezelfde techniek die banken gebruiken om hun websites veilig te houden. Zo kun jij ook op een veilige manier online donaties doen aan Help Mij Leven.

iDeal

Een handige en gebruiksvriendelijke manier om online te doneren is het doen van een betaling via iDeal. In Nederland is iDeal de meest gebruikte online betaalmethode. Ook op onze website kun je online doneren via iDeal.

Nu ook mogelijk: maandelijkse donatie

Ook handig: sinds kort kun je via onze website maandelijks een vast bedrag aan ons doneren. Dit gaat via een automatische incasso. Zo kun je elke maand automatisch een bedrag – groot of klein – automatisch van je rekening laten afschrijven waarmee Help Mij Leven Braziliaanse kinderen in nood ondersteunt. iDeal word hier gebruikt om jouw rekening te verifiëren. Overige incasso’s lopen via een ander betalingssysteem, welke gekoppeld is bij onze standaard partner.

Wil jij ons – en daarmee de kinderen in Brazilië – helpen door iedere maand een bedrag naar keuze over te maken? Ga dan meteen naar donatiepagina!

 

Speciale berichten

Collecte trouwdienst

In 1996, ik was toen 16, was er vanuit onze kerk een initiatief om mee te gaan met World Servants naar Brazilië. Daar zouden we voor Robert Smits op de Sitio Shalom een woonhuis gaan bouwen. In juli ’96 vertrokken we met 35 jongeren naar Rio. Robert nam ons mee de sloppenwijken in – een bijzondere onderneming, maar wat wisten wij toen…, we maakten ons geen zorgen – en een paar dagen later reisden we door naar Pequeri. In de sloppenwijken zagen we de schrijnende situatie. Verslaafde kinderen, geweld, slechte huizen, geen onderwijs en armoede, veel armoede.

Wat we mee maakten

Robert had ons in Rio laten zien waarom hij zijn werk in de stad en in Pequeri deed en waarom onze hulp daar zo welkom en nodig was. En we zagen op de Sitio dat zijn werk echt nuttig is en dat (wees)kinderen uit de stad weer en toekomst krijgen als ze uit hun benauwde situatie worden gehaald. Kinderen krijgen onderwijs, fatsoenlijke woonomstandigheden, goed eten en liefde. Want de liefde van Robert en de liefde van God is wat deze kinderen zo gegund is en waarom het Robert en zijn stichting Remer lukt om zoveel te bereiken. Het voetbal heeft een grote rol in het doorbreken van de partonen van geweld, verslaving en honger. Voetbal verbroedert, vraagt om samenwerken en geeft plezier aan de kinderen. Voetbalclub Sparta bood toen al en biedt nog steeds de gelegenheid om lekker te sporten en alle narigheid even te vergeten.

Het resultaat

Nu, 22 jaar later, ben ik met mijn man nog steeds betrokken bij Robert Smits en zijn werk. We steunen stichting Remer financieel en ik denk vaak terug aan die tijd in Brazilië. En nu wij onlangs gingen trouwen bedachten we in de voorbereiding dat we rondom ons huwelijk ook iets voor Remer wilden betekenen. In de trouwdienst van ons huwelijk is een collecte gehouden en de opbrengst daarvan is volledig naar Remer gegaan. Een genereuze bijdrage van ruim EUR 450 is overgemaakt aan de stichting. Geld wat van harte gegeven is en wat ook van harte welkom zal zijn in Pequeri.

We wensen Robert en de stichting veel succes bij alle goede activiteiten en Gods zegen.

 

Else Vermeulen – Grootenboer en Michiel Vermeulen
Culemborg