Goed nieuws voor favela Faz Quem Quer

Het is zover! De wens om het voetbalschooltje Escolinha Feyenoord in Rio de Janeiro uit te breiden met een eigen zaaltje en een overkapping boven het voetbalveld gaat in vervulling. We zijn we heel blij dat deze stap gezet kan worden, dankzij de steun van stichting Wilde Ganzen, Wings of Support en verschillende particuliere donateurs.

Al bij de oprichting van Escolinha Feyenoord in favela Faz Quem Quer heeft onze Braziliaanse partnerorganisatie REMER het bestaande voetbalveld in de wijk opgeknapt; ook zijn de doelpalen vervangen en de tribunes in vrolijke kleuren geverfd. Maar de ambities gingen verder: in de loop van 2019 ontstond het plan om naast het voetbalveld een eigen zaaltje te bouwen én om een overkapping boven het veld te realiseren.

Eigen zaaltje naast het veld

Waarom een eigen zaaltje? Allereerst zou een eigen zaaltje praktisch zijn: de eigendommen van het voetbalschooltje kunnen er worden opgeslagen en kinderen kunnen er een lunch kunnen krijgen of simpelweg een glas water drinken.

Maar de wens om een eigen zaaltje te bouwen kwam niet alleen voort uit praktische overwegingen. Faz Quem Quer is een gewelddadige wijk. Conflicten tussen de heersende drugsbende en concurrerende bendes, evenals confrontaties met de politie, leiden regelmatig tot vuurgevechten. Het komt geregeld voor dat het team van REMER voetbaltrainingen moet onderbreken om samen met de voetballende kinderen een veilig heenkomen te zoeken. Uit het oogpunt van veiligheid zou een zaaltje pal naast het voetbalveld dan ook zeer welkom zijn. Als er geschoten wordt in de wijk, kunnen kinderen en REMER-medewerkers in het zaaltje schuilen.

Overkapping voetbalveld

Waarom een overkapping boven het voetbalveld? Net als veel andere favela’s in Rio de Janeiro is Faz Quem Quer tegen een heuvel op gebouwd. In de middag schijnt de zon urenlang op de helling. De hitte op het voetbalveld is dan verzengend, vooral in de Braziliaanse zomer. Maar een groter probleem is juist de regen. Als het in Brazilië regent, dan regent het hard; eenmaal goed nat is het betonnen voetbalveld te glad om op te spelen. Door het voetbalveld te overkappen, wil REMER twee vliegen in één klap slaan: bescherming tegen de extreme zon én tegen regenval. Zo kunnen voetbaltrainingen en -wedstrijden onder uiteenlopende weersomstandigheden doorgaan.

Bouw is begonnen

Eind juni is het bouwproject van start gegaan, te beginnen met de aanleg van de overkapping. Net als het team van REMER en de kinderen in Faz Quem Quer zijn wij heel blij dat deze stap gezet kan worden. De financiering van dit project is mede tot stand gekomen met steun van stichting Wilde Ganzen.

Website Wilde Ganzen: www.wildeganzen.nl
rekeningnummer Wilde Ganzen: NL53INGB00 000 40 000

Naast stichting Wilde Ganzen willen we Wings of Support (een onafhankelijk initiatief van KLM-medewerkers) en onze particuliere donateurs hartelijk bedanken voor hun steun – financieel of anderzijds – aan dit prachtige project.

Bestuur stichting Help Mij Leven

Allard Gunnink

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: